Μέτρα ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρεί πως η πρώτη δέσμη μέτρων τα οποία προτίθεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν, έναντι των Τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι κινείται προς την ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις κατεύθυνση, εντούτοις η άρνηση αριθμού χωρών να μην αποδεχθούν την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων προκαλεί προβληματισμό και απογοήτευση.

Ελπίζουμε πως στη σημερινή συζήτηση ενώπιον της COREPER θα επιτευχθεί συμφωνία επιβολής και στοχευμένων μέτρων στη Τουρκία. Παράλληλα, θα πρέπει  να υπάρξουν συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες προς τις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη που έχουν συμφέροντα, γεωπολιτικά και ενεργειακά, στην περιοχή και δεν ευνοούν κλίμα έντασης και αποσταθεροποίησης που προωθεί η Τουρκία.

Πρέπει, ωστόσο να τονιστεί πως βασικό μας ζητούμενο είναι η δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Τουρκία θα ακυρώσει τις επεκτατικές της πολιτικές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας έτσι χώρο στον διάλογο για λύση του κυπριακού και την διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.