Μέτρα ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ χαιρετίζει την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, των νομικών πράξεων που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων και δραστηριοτήτων της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται, για ένα σημαντικό βήμα έμπρακτης ένδειξης αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια που καταβάλλει για προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, το οποίο, όμως δεν αρκετό για να υποχρεώσει την Τουρκία να υποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Σκοπός της Τουρκίας δεν είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου, αφού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για κάτι τέτοιο, αλλά η δημιουργία γκρίζων ζωνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ίδιο επίπεδο αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιδείξει και η ευρύτερη Διεθνής Κοινότητα ούτως ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράλογες αξιώσεις της και να επιδείξει την πολιτική βούληση που απαιτείται για να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Η λύση του κυπριακού προβλήματος, εκτιμούμε πως μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης της περιοχής.

 

11 Νοεμβρίου, 2019