Νέα αποστολή Λουτ στην Κύπρο

Η νέα αποστολή της κας Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις σύγκλισης άτυπης διάσκεψης, είναι, φυσικά, καλοδεχούμενη, και για αυτό τονίζουμε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε θετικά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Αυτό, όμως, όχι απλώς για να καταγραφεί μια ακόμη προσπάθεια εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα και των εκπροσώπων του, αλλά για να διερευνηθεί και να καταγραφεί η πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά στις θέσεις των δυο πλευρών, και αν, ειδικότερα, υπάρχει πραγματική προοπτική προόδου στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι: Η κα Λούτ θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην άλλη πλευρά, η οποία αξιώνει κατά απαράδεκτο τρόπο την αλλαγή του πλαισίου λύσης επιχειρώντας να εκθεμελιώσει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία παραβιάζοντας τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, παράλληλα, ενεργεί προκλητικά όσον αφορά το καθεστώς της Αμμοχώστου. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τατάρ ότι πρώτο του μέλημα είναι η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας είναι άκρως αποκαλυπτικές ως προς το σε ποιους θα πρέπει να στραφούν οι διεθνείς διαμεσολαβητές.

Αναμένουμε πως πρώτα τα Ηνωμένα Έθνη θα δείξουν σεβασμό στις ίδιες τις αποφάσεις τους, μη αποδεχόμενα καμία εκτροπή ή παραβίαση των συμφωνηθέντων, ούτε και επιδεικνύοντας ανοχή στην τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να επέμβουν αποφασιστικά εμμένοντας στη συμφωνημένη βάση, καθώς και στη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά, και επαναβεβαιώνοντας, μαζί, όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις στην μέχρι τώρα διαδικασία.

 

09 Νοεμβρίου, 2020