Νέα Εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία, ενώ δηλώνει ότι επιζητεί διάλογο με την Ελλάδα, την ίδια ώρα εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό πως συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Καταδικάζουμε τη νέα εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσβάλλει τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει εδραιωθεί η ΕΕ.

Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα θα πρέπει να δράσουν άμεσα και δραστικά, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Οφείλουν, επιτέλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν στην επιβολή αποτελεσματικών μέτρων, στέλλοντάς της το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ερμηνεύει και να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν.

Είναι γι’ αυτό, ακριβώς το λόγο που επιμένουμε να τονίζουμε πως Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να θέσουν ως άμεση εθνική και στρατηγική προτεραιότητά τους τον καθορισμό της ΑΟΖ χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

20 Ιουλίου, 2020