Νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκία προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν το εσωτερικό της, προβαίνει συνειδητά και μεθοδικά σε όξυνση της αντιπαράθεσης με τους γείτονες της.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ ότι «Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία της νεοθωμανικής πολιτικής της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Μιας φιλοσοφίας που θέλει την Τουρκία να οραματίζεται τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής ηγεμονικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Η εξαγγελία της Τουρκίας και ο συνεπακόλουθος σχεδιασμός της πολιτικής και του Δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας, αποτελούν πηγή εύλογων ανησυχιών και εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για όλες τις χώρες της περιοχής.

Γι’ αυτήν την συστηματική και προκλητική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, βαρύτατες ευθύνες φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα που με την ανοχή τους έχουν επιτρέψει στον Ερντογάν να συνεχίζει ανενόχλητος να απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Άγκυρα έχει προχωρήσει πέρα από την ιχνηλάτηση και βολιδοσκόπηση πιθανών αντιδράσεων στην σταδιακή πιστή εφαρμογή των σχεδιασμών της.

Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση. Απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες και συνέργειες μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της περιοχής, προς την  Διεθνή Κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ, ώστε να τεθεί ένα φρένο σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την ειρήνη, την σταθερότητα και το μέλλον των λαών της περιοχής.

 

05 Ιουνίου, 2020