Θέλουμε για πολλοστή φορά να καταδικάσουμε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, οι οποίες σκοπό έχουν να τορπιλίσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται από τα Ηνωμένα Έθνη για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και η προσπάθεια που καταβάλλει για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στην Αμμόχωστο έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο και προδηλωτικό των σχεδιασμών της ιδιαίτερα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και τα κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και στα ενεργειακά, πέρα από τις διακηρυκτικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να επινοήσουν τους προσφορότερους τρόπους για να τερματίσουν αυτές τις επικίνδυνες και παρελκυστικές συμπεριφορές της Άγκυρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επεξεργαστεί και να δρομολογήσει πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που να εμπλέκουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και την διεθνή κοινότητα, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣΑ. Στο κάτω-κάτω είναι δικές τους αποφάσεις και Ψηφίσματα που η Τουρκία παραβιάζει και καταστρατηγεί.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε δημιουργικά και εποικοδομητικά να συνεργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ, όπως προνοείται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, με στόχο να επιτύχουμε βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού και το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών. Λύση που να απελευθερώνει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει το κράτος, τους θεσμούς, την οικονομία και την κοινωνία.

 

16 Σεπτεμβρίου, 2019