Να αξιοποιηθεί το μομέντουμ

Έντονη υπήρξε η διεθνής κινητικότητα τις τελευταίες μέρες για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά του Κυπριακού.

Οι επαφές με τους ηγέτες των Med-7, προεξαρχόντων των Πρόεδρου της Γαλλίας και Πρωθυπουργού της Ελλάδος, καθώς και οι συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, όπως φυσικά και η επικείμενη κάθοδος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κύπρο, δεικνύει ξεκάθαρα το έντονο ενδιαφέρον του διεθνή παράγοντα για την αυξανόμενη επιθετικότητα και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτή την έντονη διεθνή κινητικότητα θα πρέπει η χώρας μας να αξιοποιήσει, ενόψει, μάλιστα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου  να καμφθεί η αχαλίνωτη προκλητικότητα της Τουρκίας και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για οριστική επίλυση του κυπριακού.

Αναμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου μέσα σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, θα πρέπει να σχεδιαστούν – σε συνεργασία και με την Ελλάδα – οι επόμενες κινήσεις μας.

 

14 Σεπτεμβρίου, 2020