Οι ΗΠΑ έδειξαν στην Ε.Ε. το δρόμο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021 ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Προνοεί μάλιστα την επιβολή τουλάχιστον 5 κυρώσεων σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή του, αλλά και ότι οι κυρώσεις αυτές δεν μπορούν να αρθούν πριν περάσει ένα έτος και υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Ευελπιστούμε οι κυρώσεις των ΗΠΑ να είναι τέτοιες ώστε η Τουρκία να αναλογιστεί το κόστος της συντήρησης έντασης, καθώς και της επεκτατικής της πολιτικής έναντι της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων γειτόνων της, η οποία προς το παρόν μένει ατιμώρητη.

Ως Δημοκρατική Παράταξη τονίζουμε ότι ανάλογο δρόμο επιβολής αυστηρών και ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας οφείλει έστω και καθυστερημένα να διαβεί και η Ε.Ε, κάνοντας αρχή από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Μόνο έτσι θα αντιληφθεί ο Ερντογάν ότι η συνέχιση της τουρκικής πειρατείας στην Ανατολική Μεσόγειο δύναται να έχει συνέπειες τραγικές για τη χώρα του, την τουρκική οικονομία, αλλά και τον ίδιο και το πολιτικό του μέλλον.

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος η Τουρκία να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο, να επανέλθει εντός παραμέτρων και πλαισίου του ΟΗΕ και να επικεντρωθεί στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.