Οι τουρκικοί σχεδιασμοί

Οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς επίσης και οι δηλώσεις άλλων τούρκων αξιωματούχων, είναι ενδεικτικές του τρόπου που η Τουρκία ενεργεί, σε τι πραγματικά αποσκοπεί και επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή δεν επιδιώκει πρόοδο την αμέσως επόμενη περίοδο, αναμένοντας την ολοκλήρωση των «εκλογών» στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών περιγράφει με απροκάλυπτο τρόπο τις μεθοδεύσεις και τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, δηλώνοντας, σήμερα ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ότι «για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα».

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να καταγράψουν τέτοιου είδους δηλώσεις, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε περίπτωση ναυαγίου, που απευχόμαστε να είναι έτσι, για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται.

Ενόψει της συνάντησης του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου, θέλουμε να ελπίζουμε πως ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργάτες του θα βρουν τους τρόπους να κάμψουν την αχαλίνωτη προκλητικότητα της Τουρκίας και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για οριστική επίλυση του κυπριακού

 

18 Νοεμβρίου, 2019