Ομιλία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ αξιολογεί με θετικό πρόσημο την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε με πειστικό, ισορροπημένο και ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα στην Κύπρο. Ανέδειξε τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις τουρκικές υπαναχωρήσεις στο κυπριακό και ειδικότερα την επιδίωξη της για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού, καθώς και την προσπάθεια της για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο.

Ορθά ο Πρόεδρος αντέκρουσε τους παραπλανητικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν «περί αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς», ενώ την ίδια ώρα έδωσε έμφαση στην προοπτική της λύσης και τις ευεργετικές της συνέπειες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρούμε σημαντική για την πάρα πέρα πορεία του κυπριακού, την επιβεβαίωση της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια των Τούρκων και τη δημιουργία εντυπώσεων, θέλουμε να ελπίζουμε πως με την έντονη δραστηριοποίηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας θα καταστεί την αμέσως επόμενη περίοδο δυνατή η κατάληξη στους Όρους Αναφοράς και επανέναρξης των συνομιλιών με τελικό στόχο την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό.

26 Σεπτεμβρίου, 2019