Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ζητήματα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για κάποια παιδιά, η κάθε μέρα είναι μια γιορτή… Κάποια άλλα, ίσως να μη γιορτάσουν ποτέ. 

Δυστυχώς, η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την Κύπρο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που έχουν σχέση με την ποιότητα και την ευημερία των παιδιών και οι οποίες χρήζουν στήριξης από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Δυστυχώς, καμία επέτειος και κανένας γιορτασμός, κανένα κίνημα ή οργάνωση δεν πρόκειται να λύσει οριστικά τα προβλήματα της πείνας και της αρρώστιας, της παιδικής εργασίας, της εγκατάλειψης του σχολείου, της βίας κατά των παιδιών και του κοινωνικού αποκλεισμού, αν όλοι εμείς δεν συμβάλουμε συνολικά και ο καθένας ξεχωριστά στη δημιουργία εκείνων των μηχανισμών στήριξης και φροντίδας.

Οφείλουμε πρώτα ως γονείς, ως νέοι άνθρωποι, ως κόμματα και κυρίως ως πολιτεία να κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι για τα παιδιά μας. Γιατί μόνο αν καταφέρουμε να δώσουμε ευημερία και πρόοδο στα παιδιά μας μπορεί να υπάρχει ελπίδα. Όχι πλέον ευχολόγια.

20 Νοεμβρίου, 2019