Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η βία κατά των γυναικών αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς, με τον ΟΗΕ να ανακηρύσσει από το 1977 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας των Γυναικών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται εν μέσω πανδημίας, με τους ειδικούς να μην γνωρίζουν εάν φέτος τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε γυναίκες είναι τα πραγματικά ή πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, αφού σε συνθήκες παρατεταμένης καραντίνας οι γυναίκες που θυματοποιούνται βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θύτες.

Όσο συνεχίζεται το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο σε θέματα ισότητας.

Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί κατάφωρη απόδειξη της ριζωμένης έμφυλης νοοτροπίας και ανισότητας. Πρόκειται για μάστιγα της κοινωνίας και παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην εποχή μας υπάρχουν δομές (όπως οι γραμμές βοήθειας, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι υποστηρικτικοί οργανισμοί, κτλ) που στηρίζουν την κακοποιημένη γυναίκα. Έτσι, όλο και περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τους θύτες και την κακοποίηση τους. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί,  οι αριθμοί στη χώρα μας συνεχίζουν να είναι ανησυχητικοί.

Καταδικάζουμε οποιασδήποτε μορφή βίας και προτείνουμε

  • Άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα ανοίξει τις διόδους για την άμεση διαχείριση των περιστατικών βίας.
  • Δημιουργία ειδικής Μονάδας στο Γραφείο Ευημερίας σε κάθε πόλη με την άμεση πρόσληψη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και νομικών για την στήριξη των θυμάτων βίας.
  • Παραχώρηση νομικής αρωγής στα θύματα.
  • Εισαγωγή της αρχής της έμφυλης ισότητας στα σχολεία με στόχο τη δημιουργία παιδείας ενάντια στη βία και τον σεξισμό.

Ως Δημοκρατική Παράταξη επαναλαμβάνουμε εμφαντικά: Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας δεν είναι μόνες τους. Η βία κατά των γυναικών μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όταν υπάρχουν οι κατάλληλοι κρατικοί μηχανισμοί και κοινωνικές δομές, στις οποίες μπορεί να προσφύγει με ασφάλεια και εχεμύθεια η γυναίκα που πέφτει θύμα οποιασδήποτε μορφής βίας.