Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς

Ως Δημοκρατική Παράταξη θεωρούμε ότι η αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για να καταφέρει να πάει ο τόπος μας – και κάθε σύγχρονη κοινωνία- μπροστά.

Δυστυχώς, ως Πολιτεία και κοινωνία έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε να «γιορτάζουμε» κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε να ανταποκρινόμαστε πραγματικά στο περιεχόμενο της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς που υιοθετήθηκε σαν σήμερα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2003.

Η διαφθορά αποτελεί ένα παγκόσμιο μα και πολυσύνθετο φαινόμενο που καταβαραθρώνει τους θεσμούς των κρατών, πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη, διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τους διώχνει μακριά από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Μηχανισμοί ελέγχων υπάρχουν, νομοθεσίες υπάρχουν, πρέπει και είναι καθήκον μας να τις εκσυγχρονίζουμε συνεχώς, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η μη εφαρμογή και οι παραβιάσεις των υφιστάμενων νόμων.

Ως την 9η Δεκεμβρίου του 2021 ας ενώσουμε δυνάμεις όλοι μαζί για την  αποτελεσματική  αντιμετώπιση κάθε παράνομης πράξης αλλά και την παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σ’ αυτές.