Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Under-the-table transactions...

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Η γάγγραινα της διαφθοράς δεν είναι σημερινή υπόθεση. Είναι το «σαράκι» που κατατρώει τον κοινωνικό ιστό, πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη, αποστερεί σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε κοινωνικές παροχές και ώθηση της ανάπτυξης, διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, εν τέλει, καταβαραθρώνει τους θεσμούς του κράτους.

Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι εξαιρετικά σύνθετο και προς τούτο απαιτείται πολύπλευρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Στην Κύπρο, κατά τα τελευταία χρόνια φτάνουν στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς, αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά σημαίνει πως οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν καταστεί περισσότερο αποτελεσματικοί.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς αφορά όλους. Γι΄αυτό αν θέλουμε η σημερινή ημέρα να είναι πραγματική γιορτή δημοκρατίας και διαφάνειας, θα πρέπει σε όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου να είναι διαρκής έγνοια και στόχος μας η συστηματική και επίμονη προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε πράξης και ενέργειας διαφθοράς και παρανομίας, καθώς και παραδειγματικής τιμωρίας όσων ενέχονται σ’ αυτές.

 

9 Δεκεμβρίου, 2019