Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Χθες -παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καρκίνου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε Σχέδιο για την καταπολέμηση του, το οποίο ως Δημοκρατική Παράταξη θεωρούμε ότι μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία.

Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό σχέδιο για τον καρκίνο, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει σφαιρικά όλες τις πτυχές, δηλαδή τόσο την πρόληψη και τη  διάγνωση, όσο και την θεραπεία και επιβίωση των καρκινοπαθών. Αυτή η νέα προσέγγιση της Ε.Ε. στην καταπολέμηση του Καρκίνου, προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις μαζί με έναν κοινό στόχο: Τη νίκη κατά του καρκίνου.

Μόνο το 2020, χρονιά κατά την οποία όλες οι χώρες της Ε.Ε. αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, 1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι μπαίνουν στον κατάλογο των καρκινοπαθών και 9,6 εκατομμύρια πεθαίνουν από κάποιας μορφής καρκίνο.

Ως Δημοκρατική Παράταξη τονίζουμε ότι αυτά τα ανατριχιαστικά δεδομένα όχι μόνο δεν επιτρέπουν εφησυχασμό αλλά καθιστούν υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε δράση σε αυτό τον αγώνα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης, καθώς μία στις τρεις περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου μπορεί να προληφθεί.

Από τη συνεχή προσπάθεια για εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος χωρίς τσιγάρο και την προσαρμογή του τρόπου ζωής που να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φυσική άσκηση, μέχρι την ισορροπημένη διατροφή, την υγιεινή δίαιτα και την αποφυγή της παχυσαρκίας και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη της ασθένειας. 

Η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτό τον αγώνα δηλώνει παρούσα με όλες της τις δυνάμεις.