Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με βασική στόχευση την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη της ασθένειας.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι μπαίνουν στον κατάλογο των καρκινοπαθών και 9,6 εκατομμύρια πεθαίνουν από κάποιας μορφής καρκίνο. Και όμως, τουλάχιστον ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί. Αυτή η διαπίστωση μας παρακινεί να αναλάβουμε δράση.

Πρέπει να συστηματοποιηθούν οι προσπάθειες που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος χωρίς τσιγάρο και στην προσαρμογή του τρόπου ζωής που να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φυσική άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή, την υγιεινή δίαιτα και την αποφυγή της παχυσαρκίας. Παράλληλα, να καθοδηγηθεί το κοινό να αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να πληροφορείται σωστά για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος και ο θεσμός της οικογένειας, καθίσταται ολοένα και περισσότερο καθοριστικός όχι μόνο στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών αλλά και στην κατάρτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα πρόληψης και καλής υγιεινής.

Στην Κύπρο δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνονται ζωές λόγω απουσίας μέτρων πρόληψης.  Όταν, λοιπόν πολλές φορές αναφερόμαστε στην αναγκαιότητα να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης πρέπει να το εννοούμε και να το εφαρμόζουμε.

Είναι γι’ αυτό, που ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε εκφράσει τη δημόσια διαφωνία μας με την απόφαση του ΟΑΥ το Τεστ Πανανικολάου (ΠΑΠ) να γίνεται κάθε δύο χρόνια αντί κάθε χρόνο, όταν, μάλιστα ο καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στις νεαρές γυναίκες

Ιατρικά επιτεύγματα που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών δεν πρέπει  να αντιμετωπίζονται με οικονομίστικα πρωτόκολλα.

 

4 Φεβρουαρίου, 2020