Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά. Στόχος είναι η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες και για την ευαισθητοποίηση ευρύτερα της κοινωνίας σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εξαίρουμε το επί σειρά πολλών ετών σπουδαίο έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου.

Είναι αυτές οι Εθελοντικές Οργανώσεις που διαχρονικά συμπληρώνουν στην Κύπρο τις σημαντικές αδυναμίες της Πολιτείας, στην καθημερινή αντιμετώπιση του Καρκίνου ειδικά του παιδικού.

Ο αγώνας κατά του παιδικού καρκίνου είναι συνεχής, αρχίζει με την έγκαιρη διάγνωση και την παροχή της ενδεδειγμένης ιατρικής φροντίδας σε όλα τα παιδιά με στόχο τα  υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει στο έπακρο τον Άνθρωπο και ειδικά τα Παιδιά από παράγοντες καρκινογένεσης, και να διασφαλίζει ότι διεξάγονται όλες οι απαραίτητες μελέτες. Το πρόσφατο παράδειγμα με τα ασφαλτικά εργοστάσια στο Δάλι και στις Χαλεπιανές ή παλαιότερα παραδείγματα όπως οι στέγες αμιάντου στο ΡΙΚ και σε άλλα δημόσια κτίρια, δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Σε αυτό τον αγώνα, ρόλο ενεργού συμπαραστάτη στους «μικρούς μας ήρωες» και τις οικογένειες τους έχουμε όλοι.