Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στο διαρκή αγώνα απέναντι στην εξάρτηση, την απομόνωση, τον αποκλεισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν προσφέρεται για μεγάλα λόγια. Είναι ημέρα περισυλλογής, αλλά και αυτοκριτικής για όλους μας για τα αίτια του σοβαρότερου, ίσως κοινωνικού προβλήματος της νεολαίας μας, του πιο ζωντανού και δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας.

Η ραγδαία αύξηση των χρηστών προκύπτει από την ανασφάλεια, την απελπισία, την έλλειψη προοπτικής, το αβέβαιο μέλλον, η κρίση αρχών και αξιών που χαρακτηρίζει την σημερινή εποχή.

Πέραν από τις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης και τα κέντρα αποτοξίνωσης, μεγάλη προτεραιότητα και σημασία θα πρέπει να δοθεί και στη διαδικασία ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης των ατόμων που έκαναν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, γιατί όλοι είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι και γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Δεν μπορούμε, αλλά ούτε έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτό τον εφιάλτη της νέας γενιάς και της κοινωνίας γενικότερα. Ο ναρκομανής δεν γεννιέται αλλά γίνεται και γι’ αυτό έχουμε όλοι ευθύνη, πολιτεία, οικογένεια, κοινωνία. Ο κάθε ένας από εμάς.

Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή και πρέπει να είναι καθημερινός και διαρκής.

 

 

26 Ιουνίου, 2020