Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντός.

Η κλιματική αλλαγή είναι, ίσως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Άρχισε, όμως να είναι υπαρκτή και ορατή και στον τόπο μας.

Η σημασία που πλέον αποδίδεται στο περιβάλλον δεν είναι τυχαία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, γνωστή και ως European Green Deal. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με σημαντικές επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ο οποίος στοχεύει στον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, από «συμβατική» οικονομία, σε μια νέα μορφή οικονομίας, με την Ευρώπη να στοχεύει να καταστεί «κλιματικά ουδέτερη ήπειρος» έως το 2050

Ως Κύπρος πρέπει και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απορρέουν από αυτό, ώστε να καταφέρουμε τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα κάνει ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, θα επενδύει στην αναβάθμιση της γεωργίας και την κυκλική οικονομία, θα προστατεύει το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα, θα σέβεται και προστατεύει τους φυσικούς μας πόρους.

Αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να μπορέσει να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον, οφείλει πρώτα να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Το περιβάλλον δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι κληρονομιά όλων.

Είναι εθνικός πλούτος, τον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να το εκμεταλλευόμαστε ή να το καταστρέφουμε. Είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να το σεβόμαστε και να το διατηρούμε. 

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι προς το συμφέρον όλων, των επόμενων γενιών, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και ποιοτικότερη.

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει αφορμή για περισυλλογή και αναζήτηση των ιδανικότερων και προσφορότερων λύσεων.

Τώρα είναι η ώρα για ατομική και συλλογική δράση!

 

 

05 Ιουνίου, 2020