Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

20 Νοεμβρίου, σήμερα και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μία ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε Γενική Συνέλευση του, υιοθέτησε και υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες σε ότι αφορά τα Δικαιώματα του Παιδιού σε πολλές χώρες, η ανθρωπότητα απέχει έτη φωτός από το να νιώθει περήφανη για την καθολική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και την προστασία τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από την έλλειψη νερού και τροφής, πολεμικές συρράξεις, ασθένειες και από την εμπορία οργάνων, ενώ άλλες τόσες κακοποιούνται ψυχοσωματικά ή σεξουαλικά.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, βρίσκει ακόμη και τα παιδιά που δεν βιώνουν όλα τα πιο πάνω προβλήματα – όπως τα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες- να αντιμετωπίζουν περιορισμό ουσιωδών κοινωνικών τους δικαιωμάτων λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η παγκόσμια κρίση επηρεάζει τις ζωές όλων των παιδιών.

Η Κυπριακή Πολιτεία έχει φέτος, λόγω της πανδημίας, ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να διασφαλίσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, να μετριάσει όσο μπορεί τις αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση, να στηρίξει την Κυπριακή Οικογένεια σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα όσες οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη αλλά και τις νέες ανάγκες της ψηφιακής εκπαίδευσης.

Τα παιδιά μας είναι το αύριο του τόπου μας.

Αυτά θα πάρουν την σκυτάλη για να πάνε την Κύπρο στο μέλλον.

Ας τους δώσουμε τα καλύτερα εφόδια.

 

 

 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020