Προτάσεις για τον τουρισμό και την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου

Είναι καλά γνωστό πως ο κυπριακός τουρισμός είναι ο στυλοβάτης και αιμοδότης της Κυπριακής οικονομίας. Είναι επίσης γνωστό πως ο κυπριακός τουρισμός έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως το Brexit, η ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μας κα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την πτώχευση της Thomas Cook, o τουρισμός της Κύπρου έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα με αλυσιδωτές συνέπειες στον τόπο και την οικονομία,

Εκτιμάται πως οι ζημιές στον ξενοδοχειακό τομέα θα ανέλθουν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.  Πέραν, όμως από τις άμεσες ζημιές, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ανησυχούμε περισσότερο για τις συνέπειες που θα μετακυλιστούν στη νέα τουριστική περίοδο. Και αυτό, γιατί πέραν  από την πτώχευση της Thomas Cook, υπάρχει ήδη μεγάλο κενό στην αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με μεγάλες τουριστικές αγορές από το κλείσιμο της Monarch, της Germania, της Cobalt, οι οποίες σύνδεαν την Κύπρο με σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι καιρός πια να δούμε πράξεις και να μην μείνουμε μόνο στα λόγια. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες και δραστικές ενέργειες για:

  1. Ενδυνάμωση του πτητικού προγράμματος και συνδεσιμότητας της Κύπρου με νέες τουριστικές αγοράς, αλλά και υφιστάμενες, όπως εκείνη της Γερμανίας, των σκανδιναβικών χωρών κ.α.
  2. Παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων, ειδικότερα στις ξενοδοχειακές μονάδες που πλήγηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook και προσπάθεια για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  3. Παροχή διευκολύνσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τις ξενοδοχειακές μονάδες που πλήγησαν άμεσα από την πτώχευση της Thomas Cook.
  4. Συνέχιση και εντός χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση των συζητήσεων ανάμεσα στο Υφυπουργείο Τουρισμού, τους Συνδέσμους Ξενοδόχων και όλων των άλλων άμεσα επηρεαζόμενων κλάδων, έτσι που να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.
  5. Πραγματοποίηση άμεσα συναντήσεων με τους τουριστικούς πράκτορες, έτσι που να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τα προγράμματα και τις πτήσεις τους για να συμπληρώσουν το κενό που άφησε με την πτώχευση της η Thomas Cook.
  6. Επίσης, πρέπει να γίνουν άμεσα επαφές ούτως ώστε να ανοιχθούν νέες αγορές, οι οποίες δεν έχουν αυτή την στιγμή προγράμματα και άμεση πρόσβαση προς την Κύπρο.
  7. Να δοθούν κονδύλια για προώθηση της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός αλλά και για επιχορήγηση των τουριστικών πρακτόρων, καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από άλλους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
  8. Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων και ευφάνταστη συλλογική προσπάθεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον ιδιωτικό τομέα και η τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι που η τουριστική μας βιομηχανία να επουλώσει πληγές και να αναβαθμιστεί.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι αρμόδιοι θα κινηθούν έγκαιρα, στοχευμένα και με ρηξικέλευθες προσεγγίσεις που θα ελαχιστοποιούν τις ζημιές από την μια και θα διαμορφώσουν συνθήκες, ώστε τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός να συνεχίσει να προσφέρει τα αναμενόμενα.

27 Σεπτεμβρίου, 2019