Πρόγραμμα SURE

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 250 εκ. ευρώ από το Ταμείο SURE της Ε.Ε. για στήριξη της απασχόλησης αποτελεί χαρμόσυνη είδηση για μερίδα εργοδοτών και εργαζομένων και υπενθυμίζει τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ένταξη στην Ε.Ε, αλλά δεν επιλύει τα μακροοικονομικά προβλήματα των κυπριακών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά πάνω από 2,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί και επιβάλλεται να είναι σωστά στοχευμένο όσο ποτέ πριν, όταν θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Καλούμε το υπουργείο Οικονομικών να δει με τη δέουσα προσοχή τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτό τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα στοχευμένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Οικονομίας. Σωστός σχεδιασμός για το μέλλον θα γίνει μόνο εάν καταγραφούν ρεαλιστικά οι ανάγκες και τα σημερινά νέα δεδομένα στην κυπριακή αγορά, λόγω Covid-19.  Ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020