Σημαντικό εργαλείο στα χέρια Κύπρου – Ελλάδας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο

Το Ευρωκοινοβούλιο έδειξε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το δρόμο για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για το παράνομο άνοιγμα του Βαρωσιού. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας τόσο για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την Αμμόχωστο, όσο και για την ευρύτατη αποδοχή της οποίας έτυχε από το σύνολο σχεδόν της Ευρωβουλής.

Το μήνυμα των ευρωβουλευτών προς τους ηγέτες των κρατών – μελών για σκληρό ράπισμα της Τουρκίας ήταν σαφές: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες μέρες οφείλει να διατηρήσει την ομόφωνη θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα, ζητά να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ως Δημοκρατική Παράταξη δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η χθεσινή επιτυχία αφορά ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο η Τουρκία ήδη απέρριψε λέγοντας ότι «έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποκομμένο και προκατειλημμένο είναι το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το Κυπριακό».

Ωστόσο, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην προσπάθεια Κύπρου – Ελλάδας για στήριξη της προσπάθειας του Παρισιού να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε δύο εβδομάδες.