Στήριξη Καλλιτεχνικού κόσμου

Η τέχνη, ακόμα και πριν απ’ την εποχή του κορωνοϊού, ερχόταν, δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα απ’ την πολιτεία. Δεν ήταν και δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές της, εδώ και δεκαετίες.

Η πανδημία του Κορωνοϊου ήρθε, απλώς να υπογραμμίσει ακόμη περισσότερο αυτήν την υποβάθμιση, με τον καλλιτεχνικό κόσμο και όσοι υπηρετούν τον πολιτισμό, να καλούνται να αντιμετωπίσουν, σήμερα σοβαρά́ προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Όπως στα περισσότερα επαγγέλματα και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, έτσι και στον καλλιτεχνικό τομέα, όλες οι δραστηριότητες, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές κ.α. έχουν ανασταλεί με αποτέλεσμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να μην έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Ούτε έχουν, δυστυχώς το δικαίωμα, έστω ενός ελάχιστου εισοδήματος για την επιβίωση τους, αφού λόγω της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματος τους και της ανυπαρξίας συλλογικών συμβάσεων, οι άνθρωποι αυτοί δεν θεωρούνται καν ως εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν από τα έκτακτα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας.

Παρόλο που η κυβέρνηση έχει πριν από λίγες μέρες εξαγγείλει την παροχή βοήθειας στους καλλιτέχνες, εντούτοις θεωρούμε πως τα μέτρα αυτά δεν κρίνονται ικανοποιητικά. Η καλλιτεχνική κοινότητα δεν ζητά την ελεημοσύνη της πολιτείας. Ζητά την πραγματική στήριξη και ανάδειξη της τέχνης και του πολιτισμού. Τα ζωντανά κύτταρα που λειτουργούν και υπηρετούν τον πολιτισμό, χρειάζεται να ενδυναμωθούν και να παίξουν το ρόλο που τους αξίζει στον αστερισμό της πολιτισμικής μας αναζωογόνησης.

Η θέση των καλλιτεχνών είναι στη σκηνή και όχι στο περιθώριο. Το κράτος οφείλει να κρατήσει ζωντανό τον πολιτισμό μας τώρα πριν σβήσει.

Με την ευκαιρία αυτή, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θέλουμε να συγχαρούμε και δημόσια την Παγκύπρια Συντεχνία Επαγγελματιών Καλλιτεχνών (ΠΑ.ΣΥΝ.Ε.Κ) για την πρωτοβουλία της να προσφέρει κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων σε όσους συναδέλφους τους το έχουν ανάγκη. Αυτό και μόνο φανερώνει την έκταση και το βάθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο καλλιτεχνικός κόσμος.

 

15 Μαΐου, 2020