Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα προικοδοτηθεί με 500 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ θα αντληθεί ένα τόσο σημαντικό ποσό από τις διεθνείς αγορές και τα χρήματα θα διατεθούν στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγέτιδων χωρών της ΕΕ σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες ενίσχυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις.

Μετά το χθεσινό ναυάγιο με τις κρατικές εγγυήσεις, ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα έχει στην εργαλειοθήκη της ακόμα ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αναμένουμε πως κατά τη συζήτηση του θέματος στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε να καταφέρει να αξιοποιήσει όσα περισσότερα κονδύλια γίνεται προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και την στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και της επιχειρηματικότητας.

 

20 Μαΐου, 2020