ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριστίνδην υποψήφιας ευρωβουλευτή Δημοκρατικής Παράταξης

Στην εφημερίδα Cyprus Times, Κυριακή

  1. Mε ποιές προσδοκίες διεκδικείτε μια θέση στην ευρωβουλή;

Η εμπειρία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2009-14 με έχει διδάξει πολλά. Μια χώρα μικρή σε μέγεθος, όπως η Κύπρος, αποστέλλει 6 μόνο ευρωβουλευτές. Αυτοί πρέπει να είναι δραστήριοι, εργατικοί, πολυπράγμονες και αεικίνητοι. Να έχουν γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Να μελετούν. Να  μπορούν να διαφωτίζουν. Να δικτυώνονται . Να  διεκδικούν, με γνώμονα τα δίκαια κάθε  Ευρωπαίου πολίτη. Να έχουν όραμα για μια πιο κοινωνική και ανθρωποκεντρική Ευρώπη και δυνατή φωνή που να εισακούγεται, στηριγμένη στον σεβασμό που  κερδίζουν με τη σύνολη δράση τους. Με ψηλό αίσθημα ευθύνης, εργατικότητα και ευσυνειδησία, καταθέτω την υποψηφιότητά μου ως Αριστίνδην Υποψήφια της Δημοκρατικής Παράταξης,  προσδοκώντας  ψήφο εμπιστοσύνης ώστε  να συνεχίσω το σκληρό έργο που κατέθεσα  στο Ευρωκοινοβούλιο , συνεχίζοντας ένα βήμα πιο πέρα..

  1. Υπήρξατε ευρωβουλευτής, γνωρίζετε πολύ καλά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τι είναι εκείνο που θα θέλετε να κάνατε σε περίπτωση που ο λαός σας τιμήσει με τη ψήφο του;

Να συνεχίσω την δραστηριοποίησή μου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες ανήκα και στις οποίες είχα παράξει αξιόλογο έργο. Θα επιδιώξω να είμαι ξανά,  τακτικό μέλος της Επιτροπής  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και μέλος της  Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπήςς ΕΕ –Τουρκίας καθώς επίσης αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της  Επιτροπής  Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.  Παράλληλα θα ήθελα να συνεχίσω τη δράση μου στα θέματα καρδιακής αναζωογόνησης και να δραστηριοποιηθώ ξανά στον πολιτιστικό τομέα. Με την  πλειάδα εκδηλώσεων που είχα πραγματοποιήσει στο παρελθόν, τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης  ΣτΕ (2001-9) όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2009-14) έχω ακράδαντα  πειστεί, πως ο πολιτισμός είναι η ασπίδα και το δόρυ μας. Ενώνει τους ανθρώπους . Δημιουργεί φιλικούς δεσμούς,  απόλυτα αναγκαίους και χρήσιμους  κι όταν συζητούμε τα επίμαχα θέματα του κυπριακού, αναζητώντας ψήφους εμπιστοσύνης σε δικές μας προτάσεις και τροπολογίες.

  1. Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος; Ιδιαίτερα κάποιος νέος που αισθάνεται απογοητευμένος από την πολιτική και γενικότερα το πολιτικό σύστημα;

Γιατί και εγώ είμαι πλήρως απογοητευμένη και νιώθω προδομένη από  τη σήψη και τη διαπλοκή, τα μαχαιρώματα και τα ανίερα παρασκήνια που υπηρετούν αλλότριους και ιδιοτελείς σκοπούς και όχι τον ίδιο τον πολίτη. Σαν μάνα, κατανοώ  την οργή της νεολαίας. Νοιώθω  την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το αύριο,  που επικρατεί ανάμεσα στα ίδια τα παιδιά μας. Η ημετεροκρατία και η αναξιοκρατία  καλπάζουν.  Η ασυδοσία και η αναλγησία  προκαλούν. Οργίζομαι για  την καταβαράθρωση των θεσμών. Την ατιμωρησία των πραγματικών ενόχων και των λαμογιών που έσπρωξαν τη χώρα στον κρεμμό..Ασφυκτιώ για όλα αυτά. Διψώ για κάθαρση. Αλλαγή πορείας. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις.  Αξιοκρατία και ενεργό πολιτότητα. Κανένας μας δεν δικαιούται να παρακολουθεί από τον καναπέ όλα όσα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς. Κανένας  δεν δικαιούται  παθητικά να ανέχεται όλα όσα τραγικά μας μειώνουν ως ανθρώπους και ως κοινωνία. Η ίδια η Ευρώπη κινδυνεύει από τους Ευρωσκεπτικιστές και τα ακροδεξιά στοιχεία που επιδιώκουν την κατάλυσή της. Πιστεύω πως χρειάζεται μια πιο κοινωνική και ανθρωποκεντρική Ευρώπη των λαών. Μια Ευρώπη , που θα δώσει οριστικές  κοινοτικές λύσεις στα προβλήματα και  θα σταθεί επιτέλους  δίπλα στον πολίτη, καταπολεμώντας έμπρακτα την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

  1. Οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οι Κύπριοι επενδύσαμε πολλές προσδοκίες στην ΕΕ για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Πόσο επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν αυτές οι προσδοκίες;

Δυστυχώς οι προσδοκίες μας για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού διαψεύτηκαν γιατί στη σημερινή Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν αλληλοεμπλεκόμενα συμφέροντα και δεν υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση όλων των χωρών απέναντι στην Τουρκία. Το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δεν εφαρμόζεται. Η Ευρώπη ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα κατοχής –εισβολής. Αλλιώς συμπεριφέρεται στη Ρωσία με επιβολή κυρώσεων για την εισβολή στην Κριμαία και αλλιώς στην Τουρκία για την παράνομη εισβολή στην Κύπρο. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτη και θύμα είναι αναποτελεσματική. Η  ανοχή που επιδεικνύει η ΕΕ στις προκλητικές και αλαζονικές συμπεριφορές Ερντογάν  προς κάθε κατεύθυνση, ενοχλεί.  Σωρεία η καταπάτηση  ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία. Όλα αυτά  συμβάλουν στη  δικαιολογημένη απογοήτευση των Κυπρίων, που ανέμεναν μια πιο δυναμική προσέγγιση από την ΕΕ..

  1. Γιατί με τη Δημοκρατική Παράταξη;

Γιατί η  Δημοκρατική Παράταξη  αποτελείται από ενεργούς  δημοκράτες  πολίτες, που προβληματίζονται, όπως κι εγώ,  για την πορεία του Κέντρου στην Κύπρο, τις ετερόκλητες συμμαχίες που συνάπτονται, την απαξίωση και την αποστασιοποίηση των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα. Πολίτες, που θέλουν να παλέψουν  για αναγέννηση, κάθαρση και τερματισμό της ασυδοσίας. Χρειάζονται νέοι αγώνες από ανθρώπους που αποδεδειγμένα δούλεψαν και πίστεψαν στη φιλοσοφία του Κέντρου και στο τρίπτυχο Ελευθερία –Δημοκρατία- Κοινωνική Δικαιοσύνη ώστε να  διαμορφωθούν τέτοιες συνθήκες που να διασφαλίζουν την εθνική συνεννόηση, την πολιτική συναντίληψη, την κοινωνική συναίνεση και την πολιτική σταθερότητα.

 

  1. Είστε γέννημα θρέμμα του ΔΗΚΟ. Υπήρξατε στέλεχος του κόμματος, δήμαρχος, βουλευτής και ευρωβουλευτής. Πώς βιώνετε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για πρώτη φορά εκτός ΔΗΚΟ;

Από το ΔΗΚΟ δεν έφυγα. Με έδιωξε η παρούσα ηγεσία. Έχω εφεσιβάλει την άδικη απόφασή της στο δικαστήριο. Η παρούσα ηγεσία του ΔΗΚΟ φέρει ασήκωτες ευθύνες για τον εξοστρακισμό πλειάδας  παραδοσιακών στελεχών του κόμματος και την πολυδιάσπαση που επικρατεί σήμερα στον χώρο του κέντρου. Δυστυχώς έθεσε τις προσωπικές της ατζέντες ψηλότερα από το εθνικό συμφέρον και την κεντρώα ιδεολογία. Πολιτεύεται με έπαρση, εκδικητικότητα και απίστευτη αλαζονεία. Έφτασε στο σημείο να εκφράζει ότι πιο ακραίο υπάρχει σήμερα στην Κύπρο, τόσο στο εθνικό θέμα όσο και στα κοινωνικοοικονομικά μας ζητήματα.

 

Όσον αφορά εμένα, παραμένω πιστή στην ιδεολογία του κέντρου και στο τρίπτυχο Ελευθερία- Δημοκρατία- Δικαιοσύνη. Αυτό το τρίπτυχο υπηρέτησα διαχρονικά με πάθος, αφοσίωση και εργατικότητα, πιστή στο όραμα του αείμνηστου ιδρυτή μας  Σπύρου Κυπριανού, κι όταν ακόμη κάποιοι αποστατούσαν, τον λοιδωρούσαν και ζητούσαν την κεφαλή του επί πίνακι. Υποκρίτρια και συμφεροντολόγος, δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε πούλησα τα πιστεύω μου για ανταλλάγματα.

Συνεχίζω να υπηρετώ το δικό μου όραμα για τον τόπο, ως Αριστίνδην υποψήφια της Δημοκρατικής Παράταξης, μαζί με ανθρώπους που διαπνέονται από ανθρωποκεντρισμό και  που  ξέρουν  να εκτιμούν  την μαχητικότητα, τη συνέπεια  και την προσφορά μου στα κοινά και στο Ευρωκοινοβούλιο. Μαζί μπορούμε να δώσουμε μια νέα πνοή στην  πρώτη αυτή εκλογική αναμέτρηση της Δημοκρατικής Παράταξης, με προοπτική την ποθητή  αναγέννηση στον χώρο του κέντρου. Καλώ κάθε δημοκράτη πολίτη να ενώσουμε δυνάμεις και να παλέψουμε μαζί για την άλλη, Ευρωπαϊκή Κύπρο που μας αξίζει. Μια Κύπρο,  λεύτερη και ευημερούσα, ισότιμο και αξιόπιστο εταίρο, με δυνατή φωνή και όραμα σε μια πιο κοινωνική και ανθρωποκεντρική Ευρώπη.

 

 

  1. Το όνομα, το λογότυπο και τα πρόσωπα της ΔΗΠΑ παραπέμπουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Εχει πολιτική πρόταση ή είναι ένα αντι-ΔΗΚΟ; Η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι το αντιΔΗΚΟ. Έχει δική της πολιτική πρόταση. Φέρει το όνομα της παράταξης που δημιούργησε ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού προτού μετεξελιγχθεί σε Δημοκρατικό κόμμα. Στεγάζει  παραδοσιακά στελέχη που αδίκως  εκδιώχθηκαν από την παρούσα ηγεσία του ΔΗΚΟ για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά και κάθε ανένταχτο δημοκρατικό  πολίτη που νοιώθει οργισμένος για όσα σαθρά και απαράδεκτα συμβαίνουν γύρω μας. Επιδιώκει ανασύσταση του κεντρώου χώρου.  Επάνοδο στις αρχές και αξίες του κέντρου, που δυστυχώς κάποιοι με τις αλλοπρόσαλες πολιτικές τους, τις  έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.   Ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου. Αναστήλωση των θεσμών. Ένα νέο ισορροπημένο οικονομικό μοντέλο, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή. Επιδιώκει , συνεργασία, σύμπνοια και ενότητα στην αντιμετώπιση του κυπριακού αλλά και των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.