Συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα Διαβατήρια Εμβολιασμού από την 1η Απριλίου 2021.

Με δεδομένο ότι το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιάσει σημαντικό  μέρος του πληθυσμού του, η συμφωνία αυτή αναμένεται να επηρεάσει θετικά το φετινό τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας και να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία.

Το Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της Ενέργειας -ειδικά σε ότι αφορά τον αγωγό EastMed για εξαγωγή φυσικού αερίου των δύο χωρών- αλλά και στα στρατιωτικά θέματα, όπου αποφασίσθηκε η επανέναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών.

Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας συμφωνία που αναβαθμίζει περαιτέρω γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά την Κύπρο και αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Η χρησιμότητα αυτής της συνεργασίας, επιβάλλει όχι μόνο την ανάγκη διατήρησης της αλλά και διαρκούς ενίσχυσης της, προς όφελος του κυπριακού λαού και της ασφάλειας στην περιοχή.