Σύνοδος MED7

H διακήρυξη της Συνόδου των MED7 στέλλει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς την ίδια την ΕΕ, η οποία θα πρέπει ομόφωνα να επιδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Δυστυχώς παρατηρούνται από μέρους ορισμένων χωρών προσεγγίσεις προς την Τουρκία που την ενθαρρύνουν να συνεχίζει τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της στην περιοχή.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις θετικές αναφορές που καταγράφονται στην παράγραφο 6 της Διακήρυξής της Αζαξιό και με τις οποίες καταδικάζονται έντονα οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αναφορά των MED7 σε ότι αφορά στο κυπριακό. Όπως καταγράφεται στην παράγραφο 10 της Διακήρυξης, οι εφτά στηρίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, με στόχο την άρση του σημερινού στάτους κβο, το οποίο, όπως αναφέρεται, είναι μη βιώσιμο, και στην επίτευξη μιας «βιώσιμης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας».

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, η επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός. Βασική μας επιδίωξη και στρατηγικός στόχος είναι όπως η Τουρκία εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο, πράγμα που θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των γειτονικών χωρών στην Αν. Μεσόγειο.

 

 

11 Σεπτεμβρίου, 2020