Τήρηση ίσων αποστάσεων από την κα. Σπέχαρ και καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μας  προβληματίζουν οι τελευταίες δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων κ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών αποτελεί, βέβαια, πάγια τακτική της γραμματείας του διεθνούς οργανισμού εδώ και πολλά χρόνια.  Δεν μπορεί όμως να κλείνει εντελώς τα μάτια στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας οι οποίες επηρεάζουν και υποσκάπτουν την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού κ. Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Δεν μπορεί η κα. Σπέχαρ να κάνει λόγο απλώς για «ανικανότητα επιστροφής των δυο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για συνέχιση των εντάσεων που αναφύονται μεταξύ τους», ως εάν να μην συμβαίνει τίποτα στα θαλάσσια περιοχή μας.

Εδώ η Τουρκία παραβιάζει με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο το διεθνές δίκαιο και ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας πλήττοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών της περιοχής, και η     κα. Σπέχαρ υποκρίνεται πως δεν συμβαίνει τίποτε, εξισώνοντας, μάλιστα, σε εντάσεις στην περιοχή, την Κύπρο με την Τουρκία! Αν είναι αυτό δυνατόν!

Με την ευκαιρία, η Δημοκρατική Παράταξη χαιρετίζει την καταδικαστική απόφαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ως μια ακόμη υπογράμμιση της μεγάλης σημασίας που έχει για την Κύπρο, όπως και για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και τις άλλες χώρες της περιοχής, η αλληλεγγύη και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις και την έκδηλη παρανομία της Τουρκίας.

 

 12 Δεκεμβρίου, 2019