Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να σέβονται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποστείλει επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλει την μεροληπτική στάση της κ. Σπέχαρ, καταδεικνύει πως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που διέρχεται το κυπριακό, αναμέναμε πως η Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών θα επικεντρωνόταν στην προσπάθεια στο να πείσει την τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με τις ενέργειες ή τις συμπεριφορές της να δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις της.

Οι Εκπρόσωποι του ΟΗΕ το πρώτιστο που οφείλουν να κάνουν είναι να σέβονται τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στη βάση των κανόνων της ηθικής και της δεοντολογίας.

Επικροτούμε την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταγγείλει την μεροληπτική στάση και συμπεριφορά της κα. Σπέχαρ και θέλουμε να πιστεύουμε πως η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε ο εδώ Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών να συμπεριφέρεται ως ένας αξιόπιστος και έμπιστος διαμεσολαβητής.

 

12 Ιουνίου, 2020