Τα χάδια της Ε.Ε. δεν θα συνετίσουν τον Ερντογάν

Αναμένοντας την κυβερνητική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ψεσινής Συνόδου Κορυφής ώστε να τοποθετηθούμε σε βάθος, επισημαίνουμε ως πρώτη αντίδραση τα εξής:

Τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, παρά τις φραστικές διατυπώσεις υποστήριξης προς την Κύπρο, υπήρξαν πενιχρά.

Για ακόμη μια φορά, ορισμένοι ηγέτες Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρουθοκαμηλίζουν και αρνούνται να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις της τουρκικής απειλής εναντίον της Ευρώπης, όχι μόνο εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαντλείται στα λόγια και τις περίτεχνες διπλωματικές διατυπώσεις. Τα πρόσκαιρα οικονομικά συμφέροντα μικρού αριθμού Κρατών Μελών της ΕΕ, δηλαδή το ισοζύγιο των συναλλαγών τους με την Τουρκία, οδήγησαν σε ακόμη ένα χάδι προς τον Ερντογάν.

Ως Δημοκρατική Παράταξη τονίζουμε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. σε φυσικά πρόσωπα ούτε συγκίνησαν, ούτε θα συγκινήσουν τον Ερντογάν και δεν ματαιώνουν τους σχεδιασμούς του στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη ουσιαστικά ατιμωρησία τον ενθαρρύνει να συνεχίσει.

Είναι η ώρα της ενότητας. Οι φωνές όλων μας στην Ε.Ε πρέπει να δυναμώσουν κι άλλο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις από κάθε μετερίζι.  

Την στιγμή που η δική μας πλευρά παρουσιάζεται πρόθυμη να προσέλθει με καλή διάθεση στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, βιάζει την Αμμόχωστο και μιλά για δύο κράτη.