Τιμή και δόξα στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα

Τιμή και δόξα στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα

Η 1η Απριλίου 1955 έθεσε τα θεμέλια, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, για τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Υπήρξε ένας υπέροχος αγώνας που οδήγησε σε μια φαλκιδευμένη, δυστυχώς, ανεξαρτησία αλλά απάλλαξε την μαρτυρική Κύπρο από την Αγγλική αποικιοκρατία.

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας  1955 – 59 εναντίον της αποικιοκρατικής δύναμης, αποτελούσε πράξη αναίρεσης κάθε προηγούμενης στάσης και απόρριψης της λογικής των ισορροπιών δυνάμεων και των ισοζυγίων. Νίκησε η δύναμη της ψυχής, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία.

Ειδικά οι νέοι της εποχής, που βάδισαν προς στην αγχόνη ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, πέρασαν στο πάνθεον των αθανάτων, γιατί το ρωμαλέο τους φρόνημα και η πίστη τους, τους καθοδήγησαν μακριά από διχαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Κάτω από το βάρος αυτής της ιστορικής αλήθειας, με την τουρκική κατοχή να πλήττει την αξιοπρέπεια μας, με τους πρόσφυγες να πεθαίνουν με το όραμα της επιστροφής και με τον κατακτητή να παραμένει αδιάλλακτος και να προπαρασκευάζει το επόμενο του βήμα, καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αγώνες και αγωνιστές, να προβληματιστούμε, να πορευτούμε με σύνεση προς το μέλλον και να διαχειριστούμε αντάξια της θυσίας τους, το παρόν.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ πιστεύει ακράδαντα πως ο αγώνας μας σήμερα, πρέπει να στοχεύει σε μια αναδρομή στο παρελθόν.  Θα πρέπει ο αγώνας μας να υπηρετεί τις σημερινές ανάγκες, της εθνικής συγκυρίας για άντληση διδαγμάτων και παραδειγματισμού, φρόνησης και φρονηματισμού. Οι εθνικές εκκρεμότητες επιβάλλουν την αναδρομή στο παρελθόν ως ενέργεια αγωνιστικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Αυτά τα “σκαλοπάτια που οδηγούν στην λευτεριά”, πρέπει να ανέβουμε όλοι, συλλογικά, μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Το οφείλουμε στην Κύπρο, το χρωστάμε στα παιδιά μας, τη νέα γενιά και στους ήρωες του 55-59.