Το θέμα της Αμμοχώστου

Η χθεσινή τραυματική μέρα, για όλους του Κύπριους και ειδικότερα τους Αμμοχωστιανούς, αποτελεί αποφασιστικό βήμα της Τουρκίας προς δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό πρόβλημα. Οι νέες προκλητικές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου περί λύσης δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας αποτελούν για εμάς άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας.

Η βάναυση καταπάτηση των γενικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου,  των Συμφωνιών Κορυφής του 77-79 αλλά και των ψηφισμάτων 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία καθώς και τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις με σκοπό την ναρκοθέτηση της επικείμενης διαδικασίας συνομιλιών, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη ούτε από την Ε.Ε ούτε και από την διεθνή κοινότητα ευρύτερα.

Το πλέον επικίνδυνο όμως για το Κυπριακό σήμερα είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιτρέψει την επιστροφή προσφύγων Αμμοχωστιανών στα σπίτια τους, υπό το παρών καθεστώς ή χειρότερα υπό το καθεστώς μιας αποσχισθείσας μη αναγνωρισμένης οντότητας, η οποία αποσκοπεί στην έμμεση αναγνώριση από τους Ελληνοκύπριους και ουσιαστικά την επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Η δε εισήγηση του για αξιοποίηση από τους πρόσφυγες της ούτω καλούμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων των κατεχομένων αποσκοπεί σαφέστατα στην δημιουργία τετελεσμένων επί του περιουσιακού.

Πέραν των οφειλόμενων ενεργειών καταδίκης και καταγγελίας της Τουρκίας, οφείλουμε να προετοιμάσουμε διπλωματικά τη διεθνή κοινότητα, φορτικά επαναλαμβάνοντας την ανάγκη προσήλωσης στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου, σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων των Η.Ε αλλά και του Πλαισίου Γκουτέρες που ήδη έχει γίνει αποδεκτό από τις δύο κοινότητες και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κράνς Μοντανά.

Παράλληλα, η Ε.Ε θα πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά στις Τουρκικές προκλήσεις και μεθοδεύσεις με την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πλέον η προσπάθεια της κας. Λουτ στην Κύπρο για διερεύνηση προθέσεων καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική και επαφίεται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως θεματοφύλακα των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Οργανισμού, να αναλάβει  πρωτοβουλία στο δικό του επίπεδο για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου που φέρει το όνομα του και μόνο. Αναμένουμε από τον κ. Γκουτέρες να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κινηθεί αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζητούμε παράλληλα όπως το Εθνικό Συμβούλιο εξετάσει εκ νέου τις νέες εξελίξεις και όπως καθοδηγήσει τον προσφυγικό κόσμο της Αμμοχώστου με τρόπο που να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις, αλλά και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, δημιουργώντας ξανά βάσιμες προσδοκίες απελευθέρωσης και επανένωσης της χώρας μας.  

 

16 Νοεμβρίου, 2020