Το κράτος οφείλει να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, εάν δεν θέλουμε να ξεπουληθούν

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα όσα η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναφέρει σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΚΥπΥ.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να μελετήσουν διεξοδικά τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας προς το συμφέρον των ασθενών.

Η αναγκαιότητα για την διατήρηση και ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων διαφάνηκε εν μέσω της πανδημίας. Ωστόσο, παρά τις ελλείψεις και την υποστελέχωση που παρατηρείτο εδώ και χρόνια, τα δημόσια νοσηλευτήρια κατάφεραν, χάριν του επαγγελματισμού και της αφοσίωσης που επέδειξαν οι επαγγελματίες υγείας, να ανταπεξέλθουν επάξια.

Συνεπώς, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επενδύσει και να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, καλύπτοντας τις όποιες ζημιές έχουν προκληθεί από την πανδημία, επεκτείνοντας την χρονική διάρκεια που έχει συμφωνηθεί (2019 – 2024), έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στα κρατικά νοσηλευτήρια να απορροφήσουν το βάρος των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Γι’ αυτό και εισηγούμαστε την επέκταση της καθορισμένης περιόδου (2019 – 2024), με τροποποίηση των κανονισμών, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορέσουν να θωρακιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικά όταν επανέλθει η οικονομική και υγειονομική κατάσταση σε κανονικούς ρυθμούς.

Το βάρος διαχείρισης της πανδημίας έχουν επωμισθεί τα δημόσια νοσηλευτήρια, παρόλο ότι δεν ήταν απόλυτα έτοιμα. Το κράτος οφείλει να ανταποδώσει αυτή την οφειλή, εάν δεν θέλουμε να ξεπουληθούν.

Ας έχουμε όλοι κατά νου πως η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που να διασφαλίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής ενός λαού αποτελεί ουσιαστικό, πρωταρχικό και θεμελιώδες αγαθό όλων και όχι προνόμιο των λίγων.