Το Yavuz ξανά στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού, η Τουρκία επιδίδεται σε νέες προκλητικές ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα marineTraffic, το Yavuz πλέει σε παράλληλη πορεία από τα δυτικά παράλια της Κύπρου σε απόσταση 43,4 ναυτικά μίλια. Μια πορεία που εάν δεν αλλάξει θα το οδηγήσει στα τεμάχια 1, 6, και 7.

Kατά την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πέρα από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει μέσα σε κλίμα ευθύνης και συνεννόησης να αναλυθούν όλα τα δεδομένα και να επιχειρηθεί μια συναντίληψη για τους περαιτέρω χειρισμούς της πλευράς μας.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως και τα Ηνωμένα Έθνη, ως θεματοφύλακας της διεθνούς έννομης τάξης και των Κανόνων διεθνούς δικαίου θα αντιδράσουν επιτέλους με αποφασιστικότητα, ζητώντας από την κατοχική δύναμη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

3 Οκτωβρίου, 2019