Φονικό στους Εργάτες

Για ακόμη μια φορά η κυπριακή κοινή γνώμη συγκλονίζεται συθέμελα από γεγονότα τα οποία παραπέμπουν σε πιθανές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Ακόμη μια φορά χάθηκαν ζωές, ακόμη μια φορά κανείς δεν πρόλαβε τα χειρότερα.

Η αδερφή και θεία των θυμάτων στο διπλό φονικό στους Εργάτες, πριν από ενάμιση μήνα είχε καταγγείλει στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας περιστατικό όπου ο θύτης είχε επιτεθεί στον 20χρονο γιο του πιάνοντας τον από το λαιμό. Από πλευράς του το Γραφείο Ευημερίας ανακοίνωσε ότι «δεν έχει ληφθεί αναφορά βίας που να περιλαμβάνει επικινδυνότητα», και παραπέμπει στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Ως Δημοκρατική Παράταξη τονίζουμε ότι σε μια ακόμη τραγική υπόθεση η κυπριακή κοινωνία γίνεται μάρτυρας αντιπαραθέσεων κυβερνητικών τμημάτων που ρίχνουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο για να τις αποσείσουν από τους ώμους τους.  Τη στιγμή που η Κύπρος θρηνεί μία ακόμη αιματηρή κατάληξη σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, το Γραφείο Ευημερίας και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παίζουν «τένις ανακοινώσεων», με μπαλάκι τις πραγματικές ευθύνες για τη νέα απώλεια ζωών στους Εργάτες.

Το γεγονός είναι ένα: Η κυβέρνηση παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για βελτίωση της προσβασιμότητας, της προσιτότητας και της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών του ατόμου και της οικογένειας, έχει αποτύχει στη λήψη μέτρων πρωτογενούς πρόληψης.