Όχι στην άτακτη είσοδο επενδυτών

Η Κύπρος, παρόλο που παρουσιάζει πολλά κίνητρα για επενδύσεις και δημιουργία ανταγωνιστικών εξειδικευμένων επιχειρήσεων, έχει συνδέσει διαχρονικά το όνομα της με μεγάλες παραχωρήσεις σε ξένους οικονομικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να μην ελκύει τις πραγματικά ποιοτικές εταιρίες του εξωτερικού.

 

Του Γιάννου Λακκοτρύπη*

*Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΠΑ.

Οι πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες, αλλά και η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν οι διάφοροι φορείς το θέμα ελέγχου της ποιότητας αλλά και της στρατηγικής σημασίας των αιτητών υπηκοότητας, είναι και ο κύριος λόγος που οι ευρωπαίοι εταίροι βάζουν ξανά την οικονομία μας στο μικροσκόπιο.

Η πολιτική πολιτογράφησης έδωσε μία ένεση στην οικονομία μας μετά την κρίση, όμως αυτό που χρειάζεται για να σταθεροποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πραγματικών επενδυτών είναι η εναρμόνιση με το οικονομικό μοντέλο της Ε.Ε και των εταίρων μας.

Δεν χρειαζόμαστε πλέον άτακτη είσοδο επενδυτών, αλλά στρατηγικό οικονομικό σχεδιασμό με σκοπό την απαλλαγή από κάθε είδους φήμης που σχετίζει την Κύπρο με φοροδιαφυγή ή οποιεσδήποτε οικονομικές δραστηριότητες αμφιβόλου ποιότητας και ουσίας.

Προτείνουμε να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης ξένων επενδυτών και να εναρμονιστεί με το σύστημα αξιολόγησης άλλων χωρών της Ε.Ε.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ένα βασικό στοιχείο στην οικονομία της κάθε χώρας, όμως για να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη και ένα σταθερό οικονομικό μοντέλο πρέπει να ληφθούν υπόψη η ποιότητα, η στρατηγική σημασία, ο τομέας επένδυσης αλλά και η προοπτική δημιουργίας συνεργιών με σκοπό την διεθνή ανταγωνιστικότητα.

πηγή: http://businessnews.tothemaonline.com/blogs/2019/03/27/oxi-stin-atakti-eisodo-ependyton/