16η Επέτειος Ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Με την ευκαιρία της 16ης επετείου ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ επαναδηλώνει την πίστη και την προσήλωσή της στις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η Ένωση και στα ιδεώδη στα οποία προσβλέπουν οι λαοί της.

Σε μια περίοδο που το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και που η Τουρκία με την αδιαλλαξία και τις προσκλήσεις της έχει εκφυλίσει τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, η Κύπρος αναμένει ότι οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθούν ενεργά και σθεναρά στο πλευρό της στη βάση της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης, υπερασπιζόμενοι της αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ τονίζει ότι η Κύπρος και ο λαός της διεκδικούν όσα και τα υπόλοιπα κράτη και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται και απολαμβάνουν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχές και αξίες και γενικότερα το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ισχύσουν και στην περίπτωση της Κύπρου, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεμελιώνοντας μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πέραν όμως του κυπριακού προβλήματος, η ΕΕ βρίσκεται φέτος ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης, η οποία απειλεί την ίδια τη συνοχή της. Αν και σε αυτή την ομολογουμένως μεγάλη κρίση της ανθρωπότητας, η Ένωση δεν καταφέρει να υπερκεράσει τους εθνικούς και οικονομικούς φραγμούς των κρατών μελών της, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα βρεθεί, πράγματι σε κίνδυνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η σημερινή Ευρώπη της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα. Για να κρατηθεί ζωντανή η Ευρώπη στη μετά-πανδημία εποχή, οι ηγέτες της πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή χωρίς στενόμυαλες ιδεολογικές παρωπίδες και εθνικές εγωιστικές προσεγγίσεις.

Γι’ αυτό πιστεύουμε πως έφθασε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ξεκινώντας από το σημαντικότερο θεμέλιο, αυτό της αρχής της Αλληλεγγύης.

 

1η Μαϊου, 2020