3η φάση τουρκικής εισβολής το άνοιγμα της Αμμοχώστου

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της περίκλειστης Πόλης της Αμμοχώστου, αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της αχαλίνωτης και επικίνδυνης ρητορικής και πολιτικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου με τον πλέον αυστηρό τρόπο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και στον ΓΓ. των Ηνωμένων Εθνών στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει μαζί του. Θα πρέπει, επίσης να γίνει όλη η διπλωματική και πολιτική κινητοποίηση προς διάφορα ισχυρά κέντρα αποφάσεων για να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια τέτοια εξέλιξη.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Τουρκία προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου θα πρόκειται ουσιαστικά για 3η φάση της τουρκικής εισβολής, αφού σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, όπως επίσης και η Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979, η Πόλη της Αμμοχώστου θα πρέπει να επιστραφεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Τέτοιες ενέργειες ναρκοθετούν την προσπάθεια που καταβάλλεται για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την επανέναρξη των συνομιλιών. Θα πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να βρουν τους τρόπους να κάμψουν την κορυφούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού.

 

13 Σεπτεμβρίου, 2019