Γενοκτονία Αρμενίων, μαύρη επέτειος

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία. Η Αρμενική γενοκτονία ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το φρικιαστικό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων αποτελεί απόδειξη της βαρβαρότητας του Νεοοθωμανικού κράτους, που, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα με την αυστηρότητα που πρέπει.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, προς τον Αρμενικό Λαό, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα κράτη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρχουν άλλοθι.

Η συντήρηση της μνήμης του παρελθόντος δεν συνιστά μια απλή καταγραφή ενός ιστορικού γεγονότος.  Αποτελεί απαραίτητη διαδικασία άντλησης γνώσεων και διδαχής για σωστό προσανατολισμό του παρόντος και κυρίως διαμόρφωσης του μέλλοντος, μακριά από τους παραμορφωτικούς και ζημιογόνους φακούς της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού.

Έστω και αργά, η πολιτισμένη ανθρωπότητα ας δώσει το μήνυμα ότι πέρα και πάνω από τα όποια πρόσκαιρα γεωπολιτικά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, υπάρχει η ηθική και η διεθνής έννομη τάξη, που όλοι πρέπει να σέβονται για να μην υπάρχουν ξανά εκατόμβες αθώων θυμάτων.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως και άλλες χώρες, όπως έκανε πρόσφατα και η Αμερική, θα αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων, που ενώ γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις και τις ιστορικές αλήθειες, ακόμα σιωπούν.

Η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Για την Τουρκία ας σημάνει την απαρχή για μια πραγματική εθνική ενδοσκόπηση και την αφετηρία για συμμόρφωση της προς το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές και πανανθρώπινες αρχές και αξίες και την εγκατάλειψη των μυωπικών αντι-ιστορικών συμφερόντων και άκρως επικίνδυνων επεκτατικών πολιτικών της.

 

23 Απριλίου, 2020