46η επέτειος από την βάρβαρη τούρκικη εισβολή

Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα έξι χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974. Για 46 τώρα χρόνια, η Κύπρος συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος, με τις πληγές να παραμένουν ανεπούλωτες.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καταδικάζει το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες του 1974, τους τραγικούς αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, τις χιλιάδες των εκτοπισμένων και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής.

Η 46η μαύρη επέτειος της καταστροφής της Κύπρου που ακολούθησε την προδοσία του πραξικοπήματος, βρίσκει την Κύπρο διαιρεμένη, υπό ημικατοχή, και την Τουρκία να προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή τουρκική ηγεσία είναι πρόδηλο ότι θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και επιδιώκει την αναβίωση της.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καλεί τη διεθνή κοινότητα να θέσει επιτέλους τέρμα στην τουρκική παρανομία και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Επιθυμούμε λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Επιθυμία, στόχος και επιδίωξη μας είναι η λύση του κυπριακού. Όχι η μη λύση. Μια λύση, όμως, που θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της.

Προτού τα πράγματα πάρουν μια μη αναστρέψιμη πορεία, οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Οφείλουμε, πρωτίστως να αποκαταστήσουμε την ενότητα στο μέτωπο του αγώνα μας και τη συλλογικότητα στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Ενότητα και συλλογικότητα, σύνεση και εθνική συνεννόηση υπαγορεύουν οι σημερινοί καιροί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στους ήρωες μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στο λαό μας.

 

 

20 Ιουλίου 2020