9η Μαΐου: Ημέρα Ευρώπης

Συμπληρώνονται, σήμερα 70 χρόνια από την ημέρα που ο Robert Schuman εκφώνησε την ιστορική διακήρυξή του, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο δρόμος που άνοιξαν, τότε οι σκαπανείς της ευρωπαϊκής ιδέας, οδήγησε στην υλοποίηση του πλέον επιτυχημένου μοντέλου ειρηνικής συμπόρευσης κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας: την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μια διαδικασία που συνετέλεσε στην εδραίωση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών και δικαιωμάτων ως πυλώνων του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, μια μεγάλη ιστορική μας κατάκτηση, βρίσκεται, σήμερα σε υπαρξιακή κρίση και αμφισβήτηση.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, η έξαρση του λαϊκισμού και εθνικισμού, αλλά και η τρέχουσα κρίση καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργάζεται, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική έναντι των πολιτών της.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια ενιαία, ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι σύγχρονες προκλήσεις που απειλούν το μέλλον μας.

Γι’ αυτό πιστεύουμε πως έχει έρθει πράγματι η ώρα που η Ευρώπη θα ορίσει η ίδια την τύχη της.

Έφτασε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ξεκινώντας από το σημαντικότερο θεμέλιο, αυτό της αρχής της Αλληλεγγύης και από απλός θεατής των διεθνών γεγονότων, να μετατραπεί σε διαμορφωτή και αρχιτέκτονα του αυριανού κόσμου.

9 Μαΐου, 2020